Mitől lesz hővédő egy autófólia? - Autóüveg fóliázás Budapesten a legolcsóbban! Autófólia kárpit bontás nélkül.
Autófóliázás

Mitől lesz hővédő egy autófólia?

 

Az üveg szerkezeténél fogva a napból érkező sugárzás ún. szoláris tartományát (280 – 2500 nm) átereszti. Ebbe a tartományba tartozik az UV sugárzás egy része, a teljes látható fény és az infravörös sugárzás egy hányada. Energetikai szempontból két tartomány érdekes, a besugárzott energia a látható fény (47%) és az infravörös sugárzás (53%) tartományában oszlik el. A látható fény tartományt valamennyi autófólia képes szűrni, ez egyszerű színezéssel könnyen megoldható, természetesen ezek is képesek energiavédelemre, azonban az infravörös tartományban szűrésük elenyésző (cca. 12%). Fontos említést tenni arról a nem csekély fontosságú tényről is, hogy az infravörös sugárzás mélyebben hatol a bőr rétegébe, mint a látható fény, így jobban ingerli a receptorokat ezáltal lényegesen intenzívebb hőérzetet kelt. Az infravörös sugárzás erőteljes szűrésével minimálisra tudjuk csökkenteni a napból jövő hőérzetet. Ezért van az, hogy hővédő autófóliának azokat a termékeket nevezzük, melyek az infravörös tartományban is képesek szűrésre.

A hővédő autófóliák első belépő szintje a színezett és alumínium fémgőzölt szerkezetű fóliák, az iparban elterjedt nevén High Performance sorozatok (innen a SkyFol HP sorozatának elnevezése). Ezekben a fóliákban egy alumínium fémezett réteg (60% fényáteresztéssel) található, melyet mélyszínezett réteggel/rétegekkel laminálnak. Infravörös védelme a fémezés vastagságától függően eltérhet, de legáltalánosabb formájában 40-45% körüli értékre képes, mivel ennél több fémezés már jelentősen növeli a tükrözést, valamint az anyag telepíthetőségét is negatívan befolyásolja.

Következő hővédő kategória az ún. teljesen fémezett fóliák (All Metal). Ezek általában a neutrális megjelenésű, kevéssé tükröző nikkel-króm fóliák. Sajnos a magyar szabályozások már ezt az enyhe (12-15%) tükrözést sem engedélyezik, így ezek itthon nem telepíthetőek. Ezeknél a fóliáknál az infravörös védelem egyenesen arányos a fólia sötétségével, mivel azt kizárólag a fémmennyiség befolyásolja. Jó hővédő tulajdonságú, nagyon tartós termékek, melyek azonban enyhén tükröznek. Infravörös szűrésük 80-50% között mozog fényáteresztéstől függően.

A kerámiás (Ceramic – SkyFol NT) fóliák gyártástechnológiája nagyon hasonlít a teljesen fémezett fóliákéhoz. A különbség az alkalmazott alapanyagokban keresendő, mely ez esetben a Titánium-Nitrát. A kerámiás fóliák széles minőségi szórásban érhetőek el, ráadásul gyakran laminálják őket egybe szén alapú színezéssel, mely sötétségtől függően képes mérsékelt infra szűrésre. Kiemelkedő hővédelemmel rendelkeznek, infravörös szűrésük 80-60% között mozog.

Az utolsó kategória hővédelmi szempotból az infraelnyelő fóliák. A technológiát Japánban dolgozták ki, az alapja egy különleges részecske, amely képes elnyelni az infravörös sugárzást. A SkyFol zászlóshajója az NT Pro sorozat ettől a japán gyártótól (Lintec – Madico) érkezik. Az infraszűrés ezeknél a termékeknél akár 99% is lehet. Fontos azonban itt kiemelni, hogy számos gyártó IR fóliái csak az infratartomány egy bizonyos részét szűrik, mást nem. Legjobb példák erre a 900 nm tartományon szűrő fóliák, mivel a kézi műszerek mérési tartománya pont 900 nm, volt is gyártó, aki előszeretettel adott ki ilyen célműszereket. A SkyFol NT Pro sorozat a teljes infravörös tartományban képes szűrésre.

Összegzésül elmondható, hogy ne dőljünk be annak, hogy 20.000 forintért majd hővédő fóliát kapunk és azt se vegyük komolyan, ha valaki 40.000 forintért a legjobb fóliát adja, amit csak kapni lehet. A kínai és koreai fóliákat lehetőség szerint kerüljük el, mert nagyon nem konzisztens a gyártásuk és bármit hajlandóak leírni, függetlenül annak valóság tartalmától.

Ha hővédő fóliát szeretne (mást nem érdemes) akkor válassza minimum a SkyFol HP sorozatát, lehetőség szerint sötétebb változatban, hogy a látható fény szűrésével segítsük a 40-45%-os infraszűrést. A SkyFol HP sorozat egy pénztárcakímélő megoldás. Válassza a SkyFol NT sorozatot ha nem akar kompromisszumot kötni vagy világosabb fóliát szeretne, itt az infraszűrés 80-60% között mozog. Ha a pénz nem akadály, akkor mindenképpen a 92%-os infraszűrésű NT Pro sorozatot javaslom, olyan ez mint a jó steak, aki egyszer megízleli, az többet nem akar mást.